Till startsidan
Translate

Energispartips

Energispartips

Små insatser som gör skillnad för plånbok och miljö

Att minska sin energianvändning är enklare än vad du kanske tror. Små förändringar i vardagen kan göra stor skillnad. Genom att klicka på Energianvändning i detalj på Mina sidor får du koll på din energi och kan snabbt se vilka insatser som ger resultat i ditt hem. Kanske kan våra tips hjälpa dig en bit på vägen. 

Fönster

Har du dragiga fönster kan det vara värt att se över dessa. I vissa villor står fönstren för hela 15-20 % av den totala energianvändningen. En enkel och snabb lösning om du märker att fönstren drar är att täta dem med gummilister. 

Att byta ut fönstren är en större investering som kan komma att löna sig i längden. Energieffektiva fönster har ett lågt U-värde, vilket är ett mått på värmeflödet genom fönstret. Fönstret bör också vara P-märkt, vilket är Sveriges Provnings- och Forskningsinstituts märkning som bland annat garanterar att fönstren är regn- och vindtäta. Vi i villa har samlat fler saker att tänka på när man byter fönster.

Undvik också att ha fönstren öppna på glänt en längre period. Det är mer effektivt att snabbt öppna fönstren på vid gavel med tvärdrag.

Kranar

I genomsnitt använder vi svenskar 75-100 liter varmvatten per dygn och person. Att minska denna förbrukning sparar mycket energi. Genom att byta till ett snålspolande duschmunstycke kan du spara 30 % av vattenförbrukningen, och därmed också energiåtgången för varmvattenuppvärmningen. 

Att laga droppande kranar kan också vara en god idé. På ett år kan en droppande kran kosta så mycket som 1 000 kr extra, och fylla hela 100 badkar med vatten. Antingen köper du en ny, energisnål engreppsblandare eller så kan du laga den du redan har. 

Det finns två olika typer av blandare att köpa till din kran. Dels enhandsblandare med ett handtag som man för sidleds för att reglera temperaturen på vattnet. Dels blandare med två vred, där man skruvar på ett vred för att få varmt vatten och ett annat för att få kallt. Är du ute efter att spara energi är enhandsblandaren det bästa alternativet. Om du byter ut tre av hushållets blandare mot moderna enhandsblandare kan du sänka energianvändningen med 40 %. 

Kyl och frys

Kyl och frys ska inte stå i direkt solljus utan så svalt som möjligt. Har du möjlighet kan det alltså vara en idé att flytta kyl och frys så att de står undanskymda från solljuset.

Att ha det för kallt i kyl och frys är bara onödigt. Försök att ha +6 grader i kylen och -18 grader i frysen. Varje grad kallare drar nämligen 5 % mer energi. För att själv hjälpa till med nedkylningen kan du tina fryst mat i kylen. Undvik att stoppa in varm mat i kyl och frys, utan låt den svalna först.

Kom ihåg att då och då dammsuga och torka av kylelementen bakom kyl och frys. Utan dammråttor ökar energieffektiviteten med 20 %. Dessutom minskar risken för brand. Försök också att frosta av frysen en gång om året. En oavfrostad frys drar ungefär 100 kilowattimmar mer per år än en avfrostad frys. 

Fler tips och trix

  • Undvik att placera möbler direkt framför elementen. Det stoppar värmecirkulationen och ökar din energiförbrukning med ungefär 10 %. 
  • Ska du åka bort kan du spara mycket pengar genom att sänka värmen i hemmet under tiden. 15 grader är en lagom temperatur. Varje grad motsvarar cirka 5 % av den totala uppvärmningskostnaden. 
  • Genom att byta ut en vanlig glödlampa mot en lågenergilampa kan du spara upp till 80 % energi. En lågenergilampa håller också 6-10 gånger längre än en vanlig lampa. Allra mest effektiv är en lågenergilampa utomhus. Det beror på att vanliga lampor ger ifrån sig mer värme. Denna värme kan delvis användas till att värma upp hemmet.
  • Om du bara ska värma en liten portion mat eller en kopp med vatten sparar du faktiskt energi genom att använda mikrovågsugn istället för den vanliga spisen.
  • Samla dina elkontakter i en grendosa med brytare så är det enkelt att stänga av strömmen när apparaterna inte används. Apparater i stand by- läge står faktiskt för hela 10 % av hushållselen i Sverige. 
  • Håll utkik efter vitvaror med hög energiklass när du köper nytt. EU har infört en gemensam energimärkning som går från D till A+++, där A+++ innebär högst energieffektivitet. 

Har du några frågor?

Du är alltid välkommen att ringa oss på 020-32 61 00 eller skicka e-post till oss om du undrar över något.


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]