Till startsidan
Translate

Effektbrist och bortkoppling

Under kalla vintrar när både befolkning och industrier använder ovanligt mycket el, kan det faktiskt hända att elen inte räcker till. Detta kallas för effektbrist och är lyckligtvis väldigt ovanligt. Ifall effektbrist skulle uppstå informerar man i förväg om detta via nyhetssändningar i radio och tv.

Oftast räcker det med en uppmaning till allmänheten om att begränsa sin elanvändning för att kunna lösa problemet. Om detta inte hjälper är elnätsföretaget tvunget att tillfälligt släcka ner lokala elnät för att få ner elanvändningen. Insatsen kallas för roterande bortkoppling och sker på order av Svenska Kraftnät. För att detta ska ske på ett rättvist sätt flyttas bortkopplingen mellan olika områden efter ett redan utarbetat system. Elnätsföretaget får inte prioritera vissa kunder utan det är tekniska aspekter som styr vilka områden som kopplas bort.

Än så länge har vi på Kraftringen aldrig behövt göra en roterande bortkoppling, men ifall det skulle hända kommer det i förväg att annonseras ut i Radio P4.

Det är alltid bra att ha en batteridriven radio tillhands där hemma då all typ av nödinformation till samhället kommer via radion. Skulle en roterande bortkoppling bli aktuellt kommer vi självklart även att informera via vår hemsida och personligen utanför våra kontor. 

Vill du veta mer?

Om du vill veta mer om effektbrist och hur det fungerar med roterande bortkoppling kan du ladda ner broschyrerna här nedanför.

Har du några frågor?

Du är alltid välkommen att ringa oss på 020-32 61 00 eller skicka e-post till oss om du undrar över något.


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]