Till startsidan
Translate

Investera i solceller

Investera i solceller

Dina initiala kostnader beror framförallt på hur stor solcellsanläggning du investerar i, men det finns flera faktorer som påverkar hur lönsamt det blir att investera i solceller.  

En solcellsanläggning har lång livslängd och fortsätter att producera solel långt efter att den är avbetald. Att investera i solceller är därför långsiktigt sunt och ger dig tillgång till ren energi till en förmånlig och mer förutsägbar kostnad under lång tid framöver.

Bidrag för att investera i solceller

Statligt solcellsstöd, som ger 30 procent av dina investeringskostnader i stöd, söker du hos Energimyndigheten. Du som ansökt om statligt solcellsstöd före den 1 januari 2015 får 35 procent av dina kostnader i stöd. Stödet gäller kostnader för projektering, installation, material och arbete. Läs mer om solcellsstöd hos Energimyndigheten

Sänkta kostnader 

När du har investerat i solceller minskar dina löpande utgifter för el. Under årets ljusa månader producerar anläggningen ett överskott som du kan sälja till Kraftringen, eller till något annat energibolag. Du kan också genom avdrag i din deklaration få en skattereduktion med 60 öre per kWh för din överskottsproduktion. 

Sänkta elkostnader och intäkter från överskottsproduktionen ger tillsammans en årlig avkastning som motsvarar 6-8 procent av vad det inledningsvis kostar dig att köpa solceller, beroende på om du får bidrag från Energimyndigheten och hur energipriset utvecklas. 

Exempel på kostnad inklusive stöd 

Med statligt solcellsstöd behöver du investera cirka 336 000 kr exklusive moms för 230 kvm solceller från oss. Om du väljer att investera i solceller med Kraftringen som leverantör bistår vi dig med din ansökan om statligt solcellstöd. Detta är ett exempel, kontakta oss för en offert som är anpassad efter just dina förutsättningar!

Yta solceller 230 kvm
Effekt 38,5 kWp
Produktion kWh/år 36 000 kWh/år
Investeringskostnad solceller, inkl. moms 600 000 kr

Investeringskostnad solceller, 
exkl. moms, med bidrag från Energimyndigheten

336 000 kr
Effektgaranti från tillverkaren 25 år
Beräknad livslängd 30-40 år

* Beräkningen utgår från de förutsättningar vad gäller inköpspris för solceller, elpris, ersättningsnivå för överskottsproduktion, skattereduktion och stöd från Energimyndigheten som råder i mars 2016 och förutsätter att 50 procent av anläggningens produktion säljs som överskott. 


Kontakta oss

Jag tar tacksamt emot frågor, synpunkter och önskemål från dig. Vänligen fyll i dina kontaktuppgifter och ditt ärende i fälten nedan. Jag återkommer till dig snarast.

Mottagare
[namn]